Strokovna ekskurzija v Vojašnico generala Maistra, Maribor, 20. maj

Nekaj članov Območnega združenja slovenskih častnikov Šmarje pri jelšah smo si dne ne 20. 5. 2023 udeležili dneva odprtih vrat vojašnic (DOV), kjer smo si ogledali aktivnosti, ki jih je Slovenska vojska pripravila v Vojašnici generala Maistra (VGM) in v Vojaškem objektu Kadetnica (VOK). Zanimanje članov so pritegnile predstavitve oborožitve in bojnih ter nebojnih vozil različnih rodov naše vojske in dinamična predstavitev specialne enote s simulacijo napada na sovražnikovo izvidniško enoto.

Ogled vojašnice smo zaključili v stavbi kadetnice med zbirkami Vojaškega muzeja in s predstavitvijo Centra vojaških šol.

Lep sončen dan smo izkoristili še za ogled mariborskega mestnega jedra z obiskom hiše Stare trte, ki je edinstven muzej najstarejše trte na svetu, stare več kot 450 let. V vinoteki z degustacijskim prostorom smo seveda ocenili nekaj vzorcev zadnjega letnika. Edinstveno okolje Stare trte in izjemen ambient hiše poskrbita za nepozabno doživetje.

Za zaključek smo obiskali posestvo Meranovo na obronkih Pohorja. Meranovo je zibelka sodobnega štajerskega vinogradništva. Na teh znamenitih legah je nadvojvoda Janez že leta 1822 zasadil žlahtne sorte vinske trte. Danes posestvo upravlja in  tradicijo nadaljuje Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru.  Na Meranovem smo si ogledali spominsko sobo z zanimivo multimedijsko predstavitvijo in kip nadvojvode Janeza. Sledilo je kosilo v restavraciji posestva.