OBISKALI SMO PARK VOJAŠKE ZGODOVINE V PIVKI

V soboto, 15. junija 2019, smo se številni člani OZSČ Šmarje pri Jelšah napotili na ogled Parka vojaške zgodovine v Pivki. Iznajdljivi voznik avtobusa nas je kljub veliki gneči na nekaterih odsekih avtoceste kar hitro pripeljal do cilja. Vmes smo na počivališču Lukovica imeli krajši postanek, kjer nas je naš sekretar Branko presenetil z izdatno malico.

Ob pogledu na objekte nekdanje vojašnice smo bili prijetno presenečeni, saj je na tem mestu nastal pravi muzejski turistični center. Sprejel in vodil nas je prijeten vodič, ki se je kljub mladosti izkazal kot dober poznavalec in korekten komentator številnih eksponatov in zbirk. Te obiskovalcem omogočajo dober vpogled tako v nacionalno kot v svetovno vojaško zgodovino.

Pred vhodom v objekt Komanda je na spomeniku zapisano, da so 26. junija 1991 iz te vojašnice na ceste zapeljali prvi tanki JLA in s tem začeli agresijo na pravkar osamosvojeno Republiko Slovenijo. Sledil je ogled razstave, kjer smo obudili spomine na vojno dogajanje: letalo MiG-21, tank M-48 in oklepni vozili BVP ter BTR, helikopter Gazela z oznako Velenje TO-001 in tank T-55 kot del tankovske enote pivske vojašnice. Našo pozornost so pritegnili tudi vozila BOV, ki so jih izdelovali v TAM-u, tank PT-76 in poveljniško vozilo MT-LBu, vozilo Specialne enote milice BOV M-86 in takratno operativno vozilo gasilcev iz Mokronoga.

Nič manj zanimiva ni bila razstava partizanskih tankovskih enot in zbirka vojaških vozil različnih zvrsti in tipov, ki jih je uporabljala JLA. Ob pogledu na oborožitev, ki smo jo uporabljali v TO in nato v osamosvojitveni vojni, pa smo obujali spomine.

Z velikim zanimanjem smo si ogledali 19-metrsko in 76 ton težko žepno podmornico P-913 Zeta, ki je v vojni mornarici SFRJ bila namenjena za izvajanje izvidniških in diverzantskih akcij. Našo pozornost so pritegnili tudi oklepniki iz 2. svetovne vojne: tank M4A3 Sherman, top M36 Jackson, oklepna avtomobila Scout in M8Greyhound in povojni ameriški tank M47 Patton. Razstavljenih je tudi nekaj atraktivnih artilerijskih orožij, kot sta dva topova Bofors 40 mm, protiletalski jugoslovanski topovi M55, nemška topova Flak 30 in Flak 38. Najzanimivejši pa je legendarni nemški Flak 88, ki predstavlja eno najboljših artilerijskih orožij druge svetovne vojne. Sovjetsko artilerijo iz 2. svet. vojne zastopata havbica ML-20 152 m in znameniti ZiS-3 76,2 mm, od jugoslovanskega topništva pa sta predstavljena gorski top M-48 B1 76,2 mm ter večcevni raketomet M-63 Plamen 128 mm.

Ogledali smo si še vrsto drugih eksponatov, za zaključek pa še nemško lokomotivo vrste 52, ki je bila razvita med drugo svetovno vojno za potrebe nemškega osvajanja Evrope.

Sledilo je kosilo v restavraciji Parka vojaške zgodovine in povratek s kratkim postankom na Trojanah.

Z organizacijo in izvedbo naše strokovne ekskurzije smo bili vsi udeleženci zelo zadovoljni.

Jože Uršič