ČASTNIKI NA PREDAVANJU V ROGATCU

Območno združenje slovenskih častnikov Šmarje pri Jelšah je v sodelovanju z občino Rogatec, v petek 2. decembra,  priredilo vojaško strokovno predavanje »Kaj pa je tebe vojna treba bilo«.  Predavanje je izvedel izvrstni poznavalec in komentator dogajanj vojne v Ukrajini, vojaški strokovnjak generalmajor dr. Alojz Šteiner, nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske in nekdanji predsednik Zveze slovenskih častnikov, ki je poudaril: »dogajanje v Ukrajini je tipični primer osvajalske vojne za ozemlje, kar bi moralo biti že davno prepovedano v sodobnih mednarodnih odnosih… Učinkovitega mednarodnega mehanizma, ki bi ščitil mednarodno priznane države in njihove meje, ni in ne deluje, zato zdaj govorita sila in orožje.«

Predavanje je vzbudilo veliko pozornosti v strokovni javnosti, saj so se ga udeležili predstavniki častniških organizacij iz Velenja, Laškega, Štor, Slovenskih Konjic, Zreč in Vitanja, pa tudi člani obeh veteranskih organizacij ZVVS in SEVER.

Območno združenje slovenskih častnikov (OZSČ) Šmarje pri Jelšah in občina Rogatec že dolga leta izvrstno sodelujeta, zato so srečanja ob koncu leta postala že tradicionalna. Letošnje je bilo še posebno slovesno, saj je predsednik OZSČ Šmarje Boris Lojen županu občine Martinu Mikoliču izročil Plaketo za sodelovanje z Zvezo slovenskih častnikov, v znak spoštovanja in v zahvalo za dosedanjo pomoč in podporo pri delu in uveljavljanju vloge ter pomena Zveze slovenskih častnikov v slovenski družbi.